KONYA’NIN İNCİSİ: YERKÖPRÜ ŞELALESİ

KONYA’NIN İNCİSİ: YERKÖPRÜ ŞELALESİ

       Merhaba değerli dostlar Hayırlısı ile bir genel seçimi de kazasız atlattık ülke olarak. Peki bu seçim bize neyi anlattı. Bizler bu seçimden neyi anladık. Kıymetli dostlar bence bu seçim ülkemizde siyasetin kirlendiğini anlattı. Miting alanlarında baktığımız zaman siyasiler ülke için hazırladığı projelerden daha çok birbirlerine ağza alınmayacak laflar ettiler. Ülkemizin gelişmesi için proje üretmekten daha çok kirli çamaşırlarını ortaya döktüler.

       Kıymetli dostlar aslında çok dolu ve çok kızgınım ama bu yazımda sizlere siyasetten bahsetmeyeceğim Allah hakkımızda hayırlısını versin. Sizlere bu yazımızda hadim yer köprü şelalesinden bahsedeceğim. Çoğumuz gitmştir belki ama gitmeyenler için anlatayım. Yer köprü şelalesi Konya’nın yedi harikasından biri.  O kıvrım kıvrım uzanarak gelen Göksu nehrinden ayrı bir su. Göksu, yer köprüye gelince yerin altına giriyor yaklaşık 750-800 metre yerin altından giriyor. Şelaleyi oluşturan su ise ki bu su kara su yani kışın hissedilir derecede ılık (bölgeden geçenler görmüştür su buharının oradan kışın nasıl yükseldiğini) yazın ise Göksu dan daha soğuk. Bu su hemen o bölgeden çıkıyor ve yer köprünün üzerinden dolaşarak o muhteşem şelaleyi oluşturuyor. Uzmanların yaptığı incelemeye göre bu su cilt hastalıklarına çok iyi geldiği söylenir. Bu suyun bir özelliği de çok porlu olması. Bölgede yaşayan insanların söylediğine göre telden çiçek yapıyor ve suyun (kara suyun) aktığı bir yere bırakıyorlar ve yaklaşık 5-6 ay sonra porlardan oluşan muhteşem bir şekil aldığını söylüyorlar.

        Değerli dostlar bu bölgeye kışın kar çok nadir yağar ve havanın yumuşaması ile 2 saat gibi kısa bir zaman içerisinde erir. Bu bölgede her türlü meyve yetişir. Mayıs ayı içerisinde çilek, mayıs ın sonu ve haziranın ortalarında kiraz hasatı yapılır. Bölgede yetiştirilen kirazlar ihracata gider. Aynı zamanda bölgede üzüm, elma, şeftali, nar, incir,kivi, pepino, çam fıstığı ve daha birçok meyve yetiştirilir. bu yıl altın çilek deneme üretiminin de yapıldığını öğrendik.

         Kıymetli dostlar bu kadar güzelliğe rağmen acı bir durumdan da bahsetmek istiyorum sizlere, yer köprü şelalesinde her yıl en az 1 kişi boğularak can veriyor. Bu yıl geçtiğimiz ay 2 kişi boğularak can verdi. Bölgede askerler devriye atarak suya yaklaşılmaması için uyarılar yapıyor ama yetmiyor. Buraya en kısa zamanda demir korkuluk vs. gibi önlemlerin alınması lazım. Aslında bölgeye büyük bir turizm yatırımı yapılması lazım. Konya’nın 7 harikasından biri olan yer köprü şelalesinin kendi haline bırakılmaması lazım. Bölgede şelaleye yakın bir yerde asıl tarihi değeri olan Türkiye’nin en büyük yer altı şehri olduğu söylenen dülgerler mağarası var. Bu mağara da ışıklandırılıp turizme kazandırılırsa o bölgenin insanı için ve Konya için büyük bir katkı olur. Görüyoruz, Konya’ya gelen turist grupları çoğu zaman konaklamadan gidiyor. Konya Turizm Elçilerinin bölge için bir mega proje çalışmalarının olduğunu biliyorum. Umarım en kısa zamanda yer köprü bölgesi turizme kazandırılır.   

         Değerli dostla hep güzel olaylardan ve güzel çalışmalardan bahsetmek ümidi ile bol kazançlı bir temmuz ayı dilerim. Allah yar ve yardımcımız olsun. Sağlıcakla kalın.

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
0Shares

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

%d blogcu bunu beğendi: