Sağlıklı Turizm İçin Çözümler

Bundan sonra turistik tesis yatırımcısı ve işletmecileri yeni duruma göre müşterilerine sağlıklı hizmet vermek için gerekli araştırmalarını yapacak ve yatırım maliyetlerini hesaplayacaktır.

Dünyanın yaşadığı Covid-19 krizinden sonra Turizm sektöründe Sağlıklı Turizminin oluşturulması için nelerin yapılmasını araştırdık. Konusunun uzmanlarının görüşünü almak istedik. Türkiye Turizm olarak yaptığımız söyleşiden elde ettiğimiz bilgileri sizinle paylaşıyoruz.

Bundan sonra turistik tesis yatırımcısı ve işletmecileri yeni duruma göre müşterilerine sağlıklı hizmet vermek için gerekli araştırmalarını yapacak ve yatırım maliyetlerini hesaplayacaktır.

İlk olarak ortam havasını ve lokantaların temizliğini sağlayan UV sistemleri hakkında konunun uzmanı Sayın Erol Yılmaz’la söyleşi yaptık.

T.T.-UV ışınları mikroorganizmaları yok eder mi?

E.Y.- UV ışınları 254 nm dalga boyunda 190 W olma koşulu ile bulunduğu ortamda bütün havaya nüfuz ederse virüs, bakteri, mantar yani bütün mikroorganizmaları yok edeceği muhakkaktır. Ama bilinmesi gereken şu ki UV ışığı gözle görülmemeli, vücuda temas etmemelidir. Bu durumda ışığı dışarda bulundurmamalıyız. Kapalı bir sistem içinde olmalı ama bütün havayı içinden geçirebilmeliyiz.

T.T- UV sistemi kullanan ve hava sterilizasyonu yapan cihazların olumsuz yanı nedir?

E.Y.- UV virüsleri yok ederken yan etkileri de olabilmektedir. Bunun için tamamen sertifikalı ve referans değerleri olan ürün teknolojisi seçilmelidir. UV aşırı hassas bir konudur. Var olan bütün UV ampulleri hava ile temasa geçince ozon salınımı yapar (O2 èUVGI èO3). Bunları dikkate alarak önemli olan O3salınımı yapmayan, kimyasal uçucu ve organik uçucuların salınımını yapmayan cihazlar tercih edilmelidir.

T.T.-UV sistemi kullanan hava sterilizasyon cihazlarının kullanılma yerleri nereleridir?

E.Y- Enfeksiyona karşı korunma günümüzde geldiğimiz şu günlerde artık bakış açısını da önlem paketlerini de değiştirmiştir. Bundan dolayı, toplu taşıma araçları, oteller, lokantalar, kamu kurum kuruluşları, gıda üreticileri gibi birçok alanda kullanım alanı açılmıştır. Bir cümle ile söylemek gerekirse hava olan her yerde kullanım gereklidir.

Dünyada sağlık camiasında artık kabul gören bir konu vardır ki o da enfeksiyonların %80 gibi yüksek oranlarda solunumla bulaştığı ve salgına dönüşebildiğidir. Bundan dolayı hastanelerde kesinlikle kullanılması gerekmektedir. Karantina odaları, yoğun bakımlar, tüberküloz odaları, yanık odaları ve onkoloji odaları gibi alanlara olmazsa olmaz noktasına geldik.

İnsanlar arasında savunma sistemi zayıf olanlar, çocuklar ve yaşı ilerlemiş vatandaşlarımızdır. Buradan da kreş ve huzurevleri bu cihazlarla donatılması şart görünmektedir.

T.T.- Otellerde kullanım alanları nereleridir?

E.Y.- Otellerde klima santralleri genellikle ortak kullanım alanlarında kullanılmaktadır. Lobi, salon, restoran alanlarında kullanılmaktadır. Ama buralarda da hava girişi olmakta lakin hava çıkışı yani bir egzoz yoktur. Buralarda havalandırma santraline girişte cihaz montajı yaparsak; içeriye her daim steril hava vermiş oluruz ama sistemin amacına ulaşması için içeride devridaim olması yani bir hava girişi olurken yanında da hava çıkışı da gerekmektedir. Odaların temizliği ise sadece mevcut bir hava soğutma kullanılmaktadır. Yani odalara temiz hava girişi yoktur. Sadece ısıtma ve soğutma olarak ortam havası kullanılmaktadır.

Bu bilgiler ışığında odalarda sterilizasyon için:
Otel odaları boşaltılınca oda temizliği yapıldıktan, yeni müşteri gelmeden önce insan sağlığına zarar vermeyecek miktarda gaz olarak ozon püskürtme yapan cihazlarla 30-45 dakika içeride bütün odayı %100 steril yapmak mümkündür. Böylece yeni gelen müşteriye steril oda teslim edilir.

Müşterinin konaklama esnasında oda temizliğini yapıldıktan sonra ve her gün veya günaşırı yine 10-15 dakika ozonlama yapılırsa istenen sonuç alınır.

Ayrıca otelin çok odalı ana blok dışında bağımsız villa formatında olan yapılarda ise direkt olarak mobil sterilizasyon cihazları konularak içeride ki havayı steril etmek en doğru olanıdır.

Otellerde bütün konaklayanın restoranlara giderek yemek yemeleri durumunda ise yiyeceklerin temiz olması, servislerin steril olması önem arz etmektedir. Mutfak steril olduğu takdirde yemek salonuna yemekler steril ve temiz olarak servis edilecektir.

Ama bahsettiğimiz gibi mali yapıya bağlı olarak bütün havalandırma santrallerine gücü doğrultusunda cihaz takılırsa her alanda %100 sterilizasyon sağlanacaktır.

T.T.- Turizm sektöründe sterilizasyon sağlayacak cihazların faydası nelerdir?

E.Y.- Dünyada yaşanan bu salgınlarda Covid-19 ne ilk idi, ne de son olacaktır. Asıl bilinmesi gereken şu ki her gelen virüs salgını bir öncekine göre daha dirençli gelecektir. Bundan dolayı bütün hava sahamızı sterilizasyon cihazları ile koruma altına almak lüks değil tamamen bir acil ihtiyaçtır. 2020 yılında Covid-19 bütün Avrupa’yı özellikle çok kötü etkilemiştir ki etkileri ve etkileşimi yılsonuna kadar görülmeye devam edecektir. Şu anda bu ülkelerin gerek bu yılı turistlere kapaması gerekse kendi halklarının karantinada gibi yaşam sürmelerini talep etmeleri bu etkileşimlerin ilk görülenleridir. Bu durumda turizm sektöründe potansiyel müşterilerin gelmesini sağlayacak ama hem turistleri hem de ülkemizi de korumaya devam edecek olan tedbirleri almak demek şu anda 2020 turizm gelirlerine dünya çapında büyük bir talep sahibi olmak anlamına da gelecektir.

Keza şu anda Turizm Bakanlığı’nca hazırlanan sertifika programının da olduğunu varsayarsak uluslararası resmi AR-GE yapılmış, bilumum sertifikalara sahip ve onlarca yıldır referansları var olan ürünleri kullanmak, yerel sertifikasyon programlarını direkt olarak geçmek anlamına da gelecektir.

SÜHA ÖNCÜ

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
0Shares

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

%d blogcu bunu beğendi: