Antalya’nın 2022 Yılı Takvim Yüzü 2 Bin Yıllık ”Gedelma Çınarı”oldu

Takvim lansmanı tabiat anıtı olarak kabul edilen 2 bin yaşındaki Gedelma Çınarının gölgesinde gerçekleşti.

Antalya Tanıtım Vakfın (ATAV) “Memleketim Antalya” takvimi 2022 yılı için “Akdeniz’in Tarihi Ulu Çınarları” temalı isimli Kemer ilçesi bulunan 2 bin yıllık Gedelme Yaylasında bulunan GEDELMA Çınarını gündeme taşıdı.

Takvim lansmanı tabiat anıtı olarak kabul edilen 2 bin yaşındaki Gedelma Çınarının gölgesinde gerçekleşti. Antalya’nın Kemer’in 18 kilometre batısında yer alan ve 700 rakımlı Gedelma Yaylası Nda yapılan lansman toplantısına, Kemer Kaymakamı Yücel Gemici, Kemer Belediye Başkanı Necati Topaloğlu, Kemer Belediye Başkan Yardımcısı Emin Gül, ATAV Başkanı Yeliz Gül Ege, Kemer Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (KETOB) Başkanı Dinçer Sarıkaya, Kemer Yöresi Tanıtım Vakfı (KETAV) Yönetim Kurulu Üyesi Aydın Aytuğ, Antalya Müze Müdürü Mustafa Demirel, Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürü Melike Gül, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Kemer İl Alan Temsilcisi Mehmet Akbaba ve davetliler katıldı.

2 bin yaşında 4,54 metre çapı olan ve çevresinin 14.26 metre, boyunun 28 metre olan çınarın önünde yapılan “Memleketim Antalya” takviminin tanıtımı yapıldı.
Tanıtım sırasında açıklama yapan Kemer Kaymakamı Yücel Gemici, ağaç kültürünün Türk kültüründe önemli bir yeri olduğunu söyledi.

Türkiye’de dikilen çınar ağaçlarının özel anlam taşıdığını ifade eden Kaymakam Gemici, “Çınar ağacı uzun yıllar yaşayabilen bir ağaç. Çınar ağacı çevresindeki insanlara verdiği serinlik ve gölge ile her zaman mutluluk veren bir ağaç olmuştur. Kemer Türkiye’nin hem doğa hem de turizm alanında önde gelen ilçelerinden. Gedelma Daki çınar ağacını takvimlerinde yer verdiği için Antalya Tanıtım Vakfı Na teşekkür ediyorum. İnşallah bu takvim bölgemizin tanıtımına katkıda bulunur.” dedi.

Kemer Belediye Başkanı Necati Topaloğlu, Gedelma Yaylası Ndaki çınar ağacının çok önemli olduğuna değinerek, “İnsan ömrünün yaklaşık 70 yıl olduğunu düşünürsek üzerinden kaç nesil geçmiş. Bu ağaç Kimine göre 2 bin yıllık kimine göre de 2 bin 700 yıllık. Hala ayakta ve dimdik duruyor. Çınar ağacının arkasında bir kalemiz var. Bunları turizme kazandırır sak insanlar bizim geçmişimizi de tanır. Ülkemizin güzelliklerini tanıtmamız gerekiyor. Bölgemizin tanıtımına da büyük katkısı olacaktır. Bu konuda emeği geçen ATAV’a teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

ATAV Başkanı Yeliz Gül Ege, Yaklaşık 15 yıldır sürdürdüğüm “Memleketim Antalya Takvimi” her yıl bir temasını belirliyoruz. Belirlenen temalarla güzel masa takvimleri yapıyoruz. Takvimleri yaparken Antalya’nın bilinmeyen güzelliklerine yönelmeye çalışıyoruz. UNESCO geçici miras listesindeki eserlerden tutun, kelebekleri, yemekleri tanımaya çalışıyoruz. Yapılan takvimler bütün fuarlarda dağıtılıyor. Bu yıl takvim yapraklarına anıt ağaçları yapıyoruz. Akdeniz bölgesindeki anıt ağaçları anlatmak istedik. Bunlardan biri de Gedelma Daki çınar ağacı. Türkçe ve İngilizce dillerinde takvimi bastık. Haftaya Barcelona Fuarında bu takvimi yüz görümlüğü olarak tanıtacağız. Geçen yılki yemek teması da çok rağbet gördü. Bizlere destek verdiği için Kemer Kaymakamı Yücel Gemici Ye ve Kemer Belediye Başkanı Necati Topaloğlu Na teşekkür ediyorum.

KETOB Başkanı Sarıkaya da ATAV ın düzenlediği etkinliğe katılmaktan dolayı mutluluk duyduklarını söyledi.
Sarıkaya, Gedelma Çınarının tarihi Likya Yolu üzerinde yer olmasından dolayı her yıl çok sayıda yerli ve yabancı misafirin de gezdiği çınarın önemine dikkat çekerek, “Likya Yolunda olması tanıtım açısından çok önemli. Burada yaşayan bir teyzemiz de eşeğiyle her yıl yaz aylarında turistlere eşek safari yaptırıyor. Kendi bahçesinden topladığı ürünleri turistlere ikram ediyor. Yöresel kişilerin turizme katkıları çok değerli. ATAV’ın yaptığı takvim de tanıtım anlamında büyük önem arz ediyor. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” ifadelerine yer verdi.

Tarhana çorbasının ikram edildiği toplantıya katılanlar daha sonra Gedelma Çınarı Tabiat Anıtı önünde hatıra fotoğrafı çekildi
Abdurrahman Büyükkeskin

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
0Shares

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

%d blogcu bunu beğendi: