Türkiye’de Bir İlk Olma Özelliği Taşıyan ‘Barista Eğitimi’ NEÜ’de Verildi

Türkiye’de bir ilk olarak gerçekleştirilen ve Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Turizm Fakültesi, Turizm İşletmeciliği Bölümü tarafından yürütülen, “KOP ile Hizmet Sektöründe Mesleki Gelişim Projesi (Barista Eğitimi)” programının açılış ve sertifika töreni düzenlendi.

Necmettin Erbakan Üniversitesi ve Konya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği ile yürütülen, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından KOP Sosyal Gelişim Programı (KOP SOGEP) kapsamında finanse edilen projede; kahve sektöründe çalışan gençler, Turizm Fakültesi öğrencileri, ev hanımları, engelliler ve kahve seven vatandaşların katıldığı barista (kahve uzmanlığı) eğitimini tamamlayan kursiyerler uluslararası geçerliliğe sahip sertifikalarına kavuştu.

Köyceğiz kampüsü kahve atölyesinde gerçekleşen ve Proje Koordinatörü Doç. Dr. Ceyhun Can Özcan’ın açılış konuşması ile başlayan törene Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Zekeriya Mızırak, KOP Başkanı Mahmut Sami Şahin, KONESOB Başkanı Muharrem Karabacak, Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatma Arslan, KONSEM Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Nuri Salur, dekanlar, İl Kültür Turizm Müdürlüğü yetkilileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

“Verilen Eğitim Türkiye’de Bir İlk”
Proje Koordinatörü Doç. Dr. Ceyhun Can Özcan yaptığı konuşmada, “Proje ile üniversitemize kazandırılan Kahve Atölyesinde 2. ve 3. Nesil kahve yapma teknikleri gösterilmektedir. Kamu Üniversiteleri arasında bu denli kapsamlı bir kahve atölyesi ilk olmakla birlikte, Turizm İşletmeciliği, Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünde de öğrencilere “Barista Eğitimi” dersi müfredat kapsamında verilmektedir. Ayrıca başarılı öğrencilere KONSEM tarafından verilen sertifikalar MEB onaylı olmakla birlikte uluslararası geçerliliği bulunmaktadır. NEÜ Rektörlüğümüze, KOP, KOP-SOGEP’e, KONESOB’a, Turizm Fakültesi Dekanlığımıza, Proje Koordinatör Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi M. Cüneyt Şapcılar’a, uygulama eğitmenimiz Yetkin Bıkmaz’a, fakülte sekreterliğimize, destek personellerimize ve değerli öğrencilerimize teşekkür ediyorum.” dedi.

“Kahvenin Felsefesini de Bilmeliyiz”
Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Zekeriya Mızırak, eğitim hizmetinin hem insan hem de toplum hayatının vazgeçilmez parçalarından birisi olduğunu, ‘Beşikten, mezara kadar ilim öğreniniz’ düsturuna sahip bir toplum olarak hayat boyu eğitim ve öğretimin takipçisi olduklarını söyleyerek, “Bu konuda üniversitelerimiz çok önemli görevler üstlenmeli. Çünkü buralar topluma açılan en büyük pencereler. Tabi biz eğitim denince klasik, konvansiyonel eğitimi anlıyoruz, halbuki üniversiteler 7 gün 24 saat topluma bilgi üreten, toplumun ihtiyaç ve gereksinimlerini karşılayan kurumlardır. Ancak burada da kamu kurumları veya sanayi ile olan iş birlikleri tüm paydaşları daha güçlü hale getiriyor. Kahve deyince benim aklıma kahvenin sosyolojisi geliyor. Herkesin malumu kahve bizim kültürümüzde önemli bir simge. ‘Gel bir kahve içelim mi?’ dendiğinde bir sorununu dile getirecek ve buna çare arayan kişilerin ortak paydasıdır kahve ve tüm bunlarla birlikte ekonomik bir değeri olan üründür. Çok enteresandır, kahve gelişmiş ülkelerde çok tüketilirken, az gelişmiş ülkelerde çok üretilmektedir ve markalaşmanın ve siyasallaşmanın da ayrı bir göstergesidir. Bu kadar çok yönlü bir ürünün hazırlanması metotlarını kursiyerlerimiz burada öğrenirken felsefesini ve sosyolojisini de öğrenmeleri gerekir diye düşünüyorum. Bu eğitim faaliyetine destek veren KOP İdaresi Başkanlığına ve proje ortağımız Konya Esnaf ve Sanatkarları Odası Birliğine çok teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

“KOPSOGEP’le İnsan Hayatına Dokunuyoruz”
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının mali destekleri kapsamında KOP İdaresi tarafından finanse edilen, hizmet sektöründe özellikle mesleki gelişimle alakalı projelere her zaman destek olmaya devam edeceklerini söyleyen KOP İdaresi Başkanı Mahmut Sami Şahin, mesleki eğitim ve yetkinliğin artırılmasının özellikle hizmet sektöründe ihtiyaçların karşılanması, nitelikli personelin yetiştirilmesi anlamında çok önemli bir konu olduğunu belirterek; “Bu konuda gerek Necmettin Erbakan Üniversitemizin gerekse Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliğimizin gösterdikleri iş birlikleri ile güzel bir projenin hayata geçirilmesinden dolayı son derece mutluyuz. Hizmet sektörü; bankacılıktan tutun, eğitim ve sağlığa kadar çok geniş bir alanı kapsayan sektör. Bu konuda işletmelerimizin sürdürülebilirliğini ve karlılığını devam ettirebilmeleri için ürün kalitesinin belli bir standardı yakalamış olması beklenen bir husustur. Ancak çok daha önemli beklenti, üretilen ürünlerin sunulurken yüksek bir hizmet kalitesi ile sunulmasıdır. Bu iki önemli konuyu birleştirdiğimiz zaman özellikle yiyecek ve içecek sektöründeki kalite kendiliğinden ortaya çıkmaktadır. Genç ve kadın öncelikli eğitimlerimizde alınan sertifikaların uluslararası geçerliliğe sahip olması da bizler için ayrı bir mutluluk.” ifadesini kullandı.

Konya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Muharrem Karabacak ise “Yiyecek, içecek sektörünün ihtiyaç duymuş olduğu kahve ve soft içecek hazırlayacak kişilerin yetiştirilmesi ve geliştirilmesi amacıyla KOP İdaremiz ve Necmettin Erbakan Üniversitemizle birlikte Türkiye’de bir ilk olan Kahve Uzmanlığı (BARİSTA) Eğitim projesini hayata geçirdik. KOP İdaremize ve üniversitemize teşekkürlerimi sunuyorum. Yiyecek ve içecek sektöründe dolayısıyla tüm gıda işi ile uğraşan hizmet sektöründe kalifiye elemana ihtiyacımız bulunmaktadır. Bu projeye başlarken kendi ihtiyaçlarımızı belirleyip bu yönde adım atabilmek adına başladık. Yabancı terimi ile Barista, yerli ifadesi ile Kahve Uzmanı yetiştirmeyi amaçladığımız bu ortamdan yetişen çocuklarımız, uluslararası geçerliliğe sahip sertifikaları ile gerek yurt içinde gerekse yurt dışında kalifiye eleman olarak çalışma imkanına sahip olabilecekler. Eğitimlerde kursiyerlere latte, cappuccino, espresso, mocha, macchiato gibi kahve çeşitlerinin yapımıyla ilgili teorik ve uygulamalı bilgiler verildi. Ayrıca eğitim gören kursiyerlere üçüncü nesil kahve ekipmanları, sıcak ve soğuk bazlı kahve ürünlerinin gösterimi ve uygulaması da verildi. Haziran’da başlayan ilk kur eğitimlerinde başarılı olan kursiyerlerimizin sertifikalarını vererek önemli bir projeyi başlatmış olduk.” şeklinde konuştu.

Barista eğitimi önümüzdeki günlerde yapılacak geniş katılımlı kurslarla devam edecek.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
0Shares

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

0Shares