THY’de ‘Huzur Hakkı’na Yüzde 200 Zam!

THY’de huzur hakkı, 8 bin 678 TL’den 25 bin TL’ye çıkartıldı. Yönetim Kurulu üyeleri, ikramiyelerle birlikte bu yıl toplam 400 bin TL gelir elde edecek.

Türk Hava Yolları (THY) Anonim Ortaklığı Genel Kurulu 29 Mart Salı günü İstanbul’da yapıldı. Toplantıda THY Yönetim Kurulu üyelerine bu yıl ödenecek huzur hakkı ücretleri alınan kararla belli oldu.

Geçen yıl pandemiden kaynaklanan kesintiler sonrası 8 bin 678 Türk Lirası (TL) olarak ödenen huzur hakkı ücretinin bu yıl yaklaşık yüzde 190 artışla 25 bin TL’ye çıkartılması ve yılda dört kez ödenen ikramiye ücretinin de bu tutarda verilmesi kararlaştırıldı.

DW Türkçe’den Eray Görgülü’nün haberine göre, THY personeli ise yılbaşında yüzde 60 zam almış ancak bu zam bekleneni karşılamamıştı. Çünkü pandemi nedeniyle THY’de personel maaşları daha önce yüzde 50’ye varan oranlarda düşürülmüştü. Hava-İş Sendikası yüzde 100 zam talep ediyordu.

PERSONELE ZAM GELİRSE, HUZUR HAKKI DA ZAMLANACAK

THY Anonim Ortaklığı Genel Kurulu’nda aynı zamanda personel ücretlerine tekrar zam yapılması halinde tüm Yönetim Kurulu üyelerinin huzur haklarının personele yapılan zam ile aynı oranda artırılmasına da karar verildi.

Buna göre, THY’de her bir Yönetim Kurulu üyesi yılda toplam 400 bin TL’lik huzur hakkı geliri elde edecek. THY’nin huzur hakkı ödemesinde geçtiğimiz yıl pandemi nedeniyle kesinti yapılmış, yönetim kurulu üyelerine aylık 8 bin 678 TL ödemişti.

HUZUR HAKKI NEDİR?

Şirketlerde yönetim kurulu üyeleri, alınan kararlardan ve ortaya çıkabilecek zararlardan sorumlu olabiliyor. Kişilerin yerine getirmesi gereken bu yükümlülükler dolayısıyla karşısına çıkabilecek riskleri azaltmak için belirlenen aylık ücrete “huzur hakkı” deniyor.

Huzur hakkı ödemesi anonim şirketlerde yönetim kurulu üyeleri ile limited şirketler için müdür sıfatına sahip ortaklar ve müdür olmayan ortaklara yapılabiliyor.

YASAL KAYITLARA GÖRE 29 MİLYAR TL’LİK ZARAR

THY’nin Olağan Genel Kurul toplantısında kurumun 2021 yılı kâr ve zarar tablolarına ilişkin bilgi de verildi. PwC Bağımsız Denetim ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik tarafından denetlenen tablolara göre THY, 2021 yılında 8.2 milyar TL kâr elde etti. Ancak, vergi usul kanunu uyarınca tutulan yasal kayıtlara göre kurum, 2021 yılını 29.2 milyar TL zarar ile kapattı.

İki tablodaki fark ise denetim şirketinin uçak gibi taşınmazları kâr-zarar hesabına katmasından kaynaklanıyor. Bu taşınmazlardan ileriki yıllarda elde edilmesi öngörülen gelirler, 2021 yılı mali hesabına eklendiği için kurumun yıl içinde kâr ettiği öne sürülüyor. Ancak vergi usul kanununa göre yapılan hesaplamalarda taşınmazlar, kâr zarar tablosuna dahil edilmiyor. Bu durumda yıl içerisinde yapılan zararın tutarı ortaya çıkıyor.

91 MİLYON TL’LİK ŞÜPHELİ ALACAK İDDİASI

Genel Kurul toplantısında kurumun geçmiş yıllardan gelen şüpheli alacakları da gündeme geldi. Hissedarlardan Bilal Yıldız, 2017 yılında şüpheli alacakları gündeme getirdiğini ve alacakların akıbetini sorduğunu hatırlattı. Şüpheli alacakların tutarının 2021 yılı itibariyle 91 milyon dolara çıktığını belirten Yıldız, bunların tahsili için ne gibi işlemlerin başlatıldığını sordu.

Genel Müdür Yardımcısı Murat Şeker ise 2017 yılında şüpheli alacak takip şefliğinin kurulduğunu kaydederek etkin takip ve tahsilat yapılması için gerekli işlemlerin yapıldığını ifade etti. 48 milyon dolarlık vadesi geçmiş alacaklarda azalma elde edildiğini vurgulayan Şeker, hukuki süreçlerin uzun zaman alabildiğini, bu yüzden kapatılamayan alacak kalemleri olabileceğini de belirtti. Şeker, şüpheli alacakların 2021’de ciroya oranının binde 8, bilançoda ise binde 3 oranında makul seviyede olduğunu dile getirdi.

Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bolat da şirketin 2003 yılından beri olağanüstü gelişim gösterdiğini, ticari başarı için risk alınması gerektiğini, ancak eleştirilerin de hakkaniyetli olmasının uygun olacağını söyledi. Bolat, polemik amaçlı eleştiri yapılmasının doğru olmadığını da söyledi.

ÜST KADEMEYE BİR YILDA 27 MİLYON TL HARCANDI

THY ve bağlı şirketlerinin yönetim kurulu üyeleri, genel müdür ve yardımcılarına 2021 yılı boyunca ödenen ücret, ikramiye ve tahsis edilen araçlar ile iletişim harcamalarının toplam tutarı da ortaya çıktı. THY’nin mali raporlarına göre üst kademe yöneticiler için yapılan harcamaların toplamı 27 milyon 716 bin TL’yi buldu.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
0Shares

bekir

1973 YILINDA KONYA/ HADİM / AŞAĞIEŞENLER KÖYÜNDE DOĞDU. İLKOKULU AŞAĞI EŞENLER KÖYÜ İLKOKULUNDA BİTİRDİKTEN SONRA KÖYDEN 11 YAŞINDA AYRILDI. ORTAOKULU TAŞKEN İMAM HATİP LİSESİNDE BURSLU, LİSEYİ YİNE TAŞKENT İMAM HATİP LİSESİNDE DEVLET PARASIZ YATILI OLARAK OKUDU. LİSEDEN SONRA ANADOLU ÜNİVERSİTESİNDE HALKLA İLİŞKİLER OKUDU. ARDINDAN 1 YIL ÖZEL BİR PAZARLAMA ŞİRKETİNDE BÖLGE SATIŞ MÜDÜRLÜĞÜ YAPTI. 1996 YILINDA EVLENDİ VE 1997-1999 YILLARI ARASINDA ASKERLİK GÖREVİNİ LÜLEBURGAZ’ DA YAPTIKTAN SONRA KAMER HOLDİNG E BAĞLI BEYDERE UN FABRİKASI KONYA ŞUBESİNDE FİNANS SORUMLUSU OLARAK 8 YIL GÖREV YAPTI. 2008-2011 YILLARI ARASINDA TURİZM ACANTALARINDA TUR OPERATÖRÜ OLARAK ÇALIŞIRKEN AYNI ZAMANDA BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ YAŞAMBOYU EĞİTİM MERKEZİNDEN ALDIĞI 1,5 YILLIK EĞİTİMDEN SONRA TURİZMCİ YETERLİLİK SERTİFİKASI ALDI. AŞAĞI EŞENLER KÖYÜ SOSYAL KÜLTÜR YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA DERNEĞİ, TAŞKENT İMAM HATİP LİSESİ MEZUNLARI VE MENSUPLARINA AİT GÖNÜL BAĞI DERNEĞİ VE KONYA TURİZM ELÇİLERİ DERNEKLERİ KURUCU YÖNETİMLERİNDE BULUNDU. MİLLİYETÇİ HAREKET PARTİSİ (MHP) KONYA / MERAM İLÇE YÖNETİMİNDE MEDYA DANIŞMANLIĞI YAPTI. MİLLİYETÇİ HAREKET PARTİSİ (MHP) KONYA İL YÖNETİMİNDE MEDYA DANIŞMANLIĞI YAPTI. SİYASET AKADEMİSİ DERNEĞİ GENEL MERKEZİ YÖNETİM KURULUNDA BASIN, İLETİŞİM VE PROTOKOLDEN SORUMLU KOMİTE BAŞKANLIĞI YAPTI. SELÇUKLU İPEKYOLU GAZETESİ SORUMLU YAZI İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ YAPTI. SELÇUKLU SANAYİCİ VE İŞ ADAMLARI DERNEĞİ (SELSİAD) DA MEDYA DANIŞMANI OLARAK GÖREV YAPTI. 2013-2018 YILLARI ARASINDA TÜRKİYE SEYAHAT ACENTALARI BİRLİĞİ (TÜRSAB) KONYA BYK DA MEDYA DANIŞMANI OLARAK GÖREV YAPTI. TBMM DE KONYA MİLLETVEKİLİ HASAN EKİCİ’NİN İLETİŞİM KOORDİNATÖRLÜĞÜNDE YAPYI TÜRKİYE TURİZM GAZETECİLERİ VE YAZARLARI DERNEĞİ (ATURJET) VE DÜNYA TURİZM GAZETECİLERİ VE YAZARLARI FEDERASYONU (FIJET) ÜYESİ HALEN, TURİZM VE İŞ DÜNYASINI GELİŞTİRME DERNEĞİ (TURİDER) MEDYA SORUMLULUĞU, İPEKYOLU MEDYA GENEL YAYIN YÖNETMENLİĞİ, İPEKYOLUHABER YAZI İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ, KONYA YENİGÜN GAZETESİNDE KÖŞE YAZARLIĞI, TÜRKİYE TURİZM GAZETECİLERİ VE YAZARLARI DERNEĞİ (ATURJET), DÜNYA TURİZM GAZETECİLERİ VE YAZARLARI FEDERASYONU (FIJET) KONYA TEMSİLCİLİĞİ, MAR-SAN SANAYİ SİTESİ İDARİ İŞLER MÜDÜRLÜĞÜ, GELECEK PARTİSİ KONYA İLETİŞİM BAŞKANLIĞI, GELECEK PARTİSİ BÖLGE İLETİŞİM KOORDİNATÖRLÜĞÜ VE KONYA İL BAŞKAN YARDIMCILIĞI GÖREVLERİNİ SÜRDÜRMEKTE. EVLİ VE 3 ÇOCUK BABASI.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

%d blogcu bunu beğendi: