Papa Ziyareti ve Düşündürdükleri

Geçtiğimiz günlerde gerçekleşen Papa’nın Türkiye ziyareti, resmi devlet protokolleri açısından normal bir devlet başkanının ziyareti çerçevesinde ele alınsa da, beraberinde getirdiği bazı uygulamalar ve hassasiyetler nedeniyle kamuoyunda, özellikle de muhafazakâr Türk halkı nezdinde derin tartışmalara ve düşündürücü tepkilere yol açmıştır.

Papa, Vatikan Şehir Devleti’nin başkanı olarak resmiyette bir devlet başkanı statüsüne sahiptir. Bu sebeple, Türkiye’ye gelişi sırasında diğer devlet başkanlarına uygulanan en üst düzey devlet protokolünün uygulanması son derece normal ve gereklidir. Bu diplomatik zorunluluk, Türkiye Cumhuriyeti’nin uluslararası ilişkilere verdiği önemin bir göstergesidir.

Ancak meselenin asıl tartışma yaratan yanı, Papa’nın aynı zamanda dünyadaki Katoliklerin ruhani lideri olması ve bu kimliğin ziyaret sırasında öne çıkmasıdır.

Ziyaretin diplomatik çerçevesinin ötesinde, daha önce Türkiye’de örneğine rastlanmayan veya izin verilmeyen birtakım ruhani ayinlere imkân tanınması düşündürücüdür. Türkiye Cumhuriyeti’nin, inanç özgürlüklerine saygı çerçevesinde hareket etmesi temel bir haktır. Fakat bu tür izlerin, yüzde 99’u Müslüman olduğu düşünülen halkın hassasiyetleri ile nasıl dengelendiği sorusu akla gelmektedir.

Ziyaretin en çok tartışılan ve en büyük hassasiyet yarasına yol açan kısmı ise Cumhurbaşkanlığı Köşkü’ndeki karşılama töreninde yaşananlardır.

Cumhurbaşkanlığı gibi Türkiye Cumhuriyeti’ni temsil eden en üst düzey kurumda, Papa’nın karşılanışı sırasında icra edilen performanslar ve seçilen semboller, Müslüman Türk halkının inanç kodlarına aykırı düşmüştür. Özellikle Hz. Peygamber Efendimizin Medine’ye hicretinde söylenen ve Peygamber efendimize özel olan ilahi (Tala’al Bedru Aleyna) ile adeta (haşa) bir peygamber gibi karşılanması, kabul edilemez bir benzetme olarak algılanmıştır.

Ayrıca bu ilahiyi seslendiren sanatçılara giydirilen, kimi çevrelerce Rahibe kıyafetlerine benzer görülen kostümler de tepkileri artırmıştır.

Türkiye gibi Müslüman kimliğini tarihsel ve kültürel derinlikte taşıyan bir ülkede, devletin zirvesinde gerçekleştirilen bu tür sembolik eylemler, sıradan diplomatik nezaket kapsamının çok ötesine geçerek, halkın inanç değerlerine ve manevi mirasına yönelik bir dikkatsizlik ve saygısızlık olarak algılanmaktadır.

Bu tür olaylar, yalnızca protokol hataları olarak geçiştirilemez. Bunlar, devletin milletinin hassasiyetlerini ne denli önemsediği ve manevi değerlere ne kadar sahip çıktığı konusunda bir sınavdır. Türkiye’nin itibarını korumak, sadece diplomatik ilişkilerle değil, aynı zamanda kendi kültürel ve inançsal kimliğine gösterdiği özenle de mümkündür.

Bu hassasiyetler göz ardı edildiği sürece, muhafazakâr halkta açılan bu derin yaraların iyileşmesi kolay olmayacaktır.

Aynı olayın bir CHP iktidarında yaşandığını varsayarsak, şu anki iktidara oy veren seçmen ve yine şu anki iktidarı her şartta destekleyen gazete ve Televizyon manşetlerinde neler olacağı yorumunu siz değerli okuyuculara bırakıyorum.

Kalın sağlıcakla…

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
0Shares

bekir

1973 YILINDA KONYA/ HADİM / AŞAĞIEŞENLER KÖYÜNDE DOĞDU. İLKOKULU AŞAĞI EŞENLER KÖYÜ İLKOKULUNDA BİTİRDİKTEN SONRA KÖYDEN 11 YAŞINDA AYRILDI. ORTAOKULU TAŞKEN İMAM HATİP LİSESİNDE BURSLU, LİSEYİ YİNE TAŞKENT İMAM HATİP LİSESİNDE DEVLET PARASIZ YATILI OLARAK OKUDU. LİSEDEN SONRA ANADOLU ÜNİVERSİTESİNDE HALKLA İLİŞKİLER OKUDU. ARDINDAN 1 YIL ÖZEL BİR PAZARLAMA ŞİRKETİNDE BÖLGE SATIŞ MÜDÜRLÜĞÜ YAPTI. 1996 YILINDA EVLENDİ VE 1997-1999 YILLARI ARASINDA ASKERLİK GÖREVİNİ LÜLEBURGAZ’ DA YAPTIKTAN SONRA KAMER HOLDİNG E BAĞLI BEYDERE UN FABRİKASI KONYA ŞUBESİNDE FİNANS SORUMLUSU OLARAK 8 YIL GÖREV YAPTI. 2008-2011 YILLARI ARASINDA TURİZM ACANTALARINDA TUR OPERATÖRÜ OLARAK ÇALIŞIRKEN AYNI ZAMANDA BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ YAŞAMBOYU EĞİTİM MERKEZİNDEN ALDIĞI 1,5 YILLIK EĞİTİMDEN SONRA TURİZMCİ YETERLİLİK SERTİFİKASI ALDI. AŞAĞI EŞENLER KÖYÜ SOSYAL KÜLTÜR YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA DERNEĞİ, TAŞKENT İMAM HATİP LİSESİ MEZUNLARI VE MENSUPLARINA AİT GÖNÜL BAĞI DERNEĞİ VE KONYA TURİZM ELÇİLERİ DERNEKLERİ KURUCU YÖNETİMLERİNDE BULUNDU. MİLLİYETÇİ HAREKET PARTİSİ (MHP) KONYA / MERAM İLÇE YÖNETİMİNDE MEDYA DANIŞMANLIĞI YAPTI. MİLLİYETÇİ HAREKET PARTİSİ (MHP) KONYA İL YÖNETİMİNDE MEDYA DANIŞMANLIĞI YAPTI. SİYASET AKADEMİSİ DERNEĞİ GENEL MERKEZİ YÖNETİM KURULUNDA BASIN, İLETİŞİM VE PROTOKOLDEN SORUMLU KOMİTE BAŞKANLIĞI YAPTI. SELÇUKLU İPEKYOLU GAZETESİ SORUMLU YAZI İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ YAPTI. SELÇUKLU SANAYİCİ VE İŞ ADAMLARI DERNEĞİ (SELSİAD) DA MEDYA DANIŞMANI OLARAK GÖREV YAPTI. 2013-2018 YILLARI ARASINDA TÜRKİYE SEYAHAT ACENTALARI BİRLİĞİ (TÜRSAB) KONYA BYK DA MEDYA DANIŞMANI OLARAK GÖREV YAPTI. TBMM DE KONYA MİLLETVEKİLİ HASAN EKİCİ’NİN İLETİŞİM KOORDİNATÖRLÜĞÜNDE YAPYI TÜRKİYE TURİZM GAZETECİLERİ VE YAZARLARI DERNEĞİ (ATURJET) VE DÜNYA TURİZM GAZETECİLERİ VE YAZARLARI FEDERASYONU (FIJET) ÜYESİ HALEN, TURİZM VE İŞ DÜNYASINI GELİŞTİRME DERNEĞİ (TURİDER) MEDYA SORUMLULUĞU, İPEKYOLU MEDYA GENEL YAYIN YÖNETMENLİĞİ, İPEKYOLUHABER YAZI İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ, KONYA YENİGÜN GAZETESİNDE KÖŞE YAZARLIĞI, TÜRKİYE TURİZM GAZETECİLERİ VE YAZARLARI DERNEĞİ (ATURJET), DÜNYA TURİZM GAZETECİLERİ VE YAZARLARI FEDERASYONU (FIJET) KONYA TEMSİLCİLİĞİ, MAR-SAN SANAYİ SİTESİ İDARİ İŞLER MÜDÜRLÜĞÜ, GELECEK PARTİSİ KONYA İLETİŞİM BAŞKANLIĞI, GELECEK PARTİSİ BÖLGE İLETİŞİM KOORDİNATÖRLÜĞÜ VE KONYA İL BAŞKAN YARDIMCILIĞI GÖREVLERİNİ SÜRDÜRMEKTE. EVLİ VE 3 ÇOCUK BABASI.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

%d blogcu bunu beğendi: