Katar’ın Son 50 Yılda Geçirdiği Büyüleyici Dönüşümn Eski ve Yeni Fotoğraflarla Gözler Önüne Seriliyor

Katar’ın son 50 yılına ait eski ve yeni fotoğrafları, bir ülkenin doğal kaynaklarından yararlanarak canlı kent peyzajlarıyla kozmopolit bir toplum yaratırken nasıl dönüştüğünü gözler önüne seriyor.

Katar, 2022 FIFA Dünya Kupası Katar ™ ‘a ev sahipliği yapmak gibi tarihinin bir başka önemli kilometre taşına doğru hızla ilerlerken, Katar Turizm, bol güneşli yarımadaya yabancı ziyaretçilerini bekliyor.

Katar’ın kültürel mirasının büyük bir bölümünün övünçle korunan ve restore edilen souq adı verilen çarşılar, saraylar ve kalelerle yaşatıldığını ortaya koymasına karşın, yarımada, canlı kent peyzajları ve başkent Doha’nın siluetini süsleyen gökdelenlerin inşa edildiği geniş çaplı bir dönüşüm geçirdi. Katar’ın geçtiğimiz 50 yıllık sürece yayılan eski ve modern tarihini yan yana getiren dönüşüm, büyüleyici fotoğraflarıyla gözler önüne seriliyor.
Katar, sınırlarını aşılarını tamamlayan ziyaretçilere yeniden açarken, Katar Turizm, yıl boyunca eksik olmayan güneşin ve önümüzdeki yıl düzenlenecek 2022 FIFA Dünya Kupası Katar ™’a kadar uzanan heyecan uyandıran aktivite ve etkinlik takviminin keyfini çıkarmak için ziyaretçileri Katar’a seyahat etmeye teşvik eden bir kampanyaya öncülük ediyor.

Katar Havayolları Grubu İcra Kurulu Başkanı ve Katar Turizm Başkanı Ekselansları Sayın Akbar Al Baker: “Katar bu kadar küçük bir ülke olmasına rağmen insanlık tarihinin en eski dönemlerine kadar uzanan büyüleyici bir tarihe sahiptir. Ancak, modern Doha’nın çehresini tanınmayacak şekilde değiştiren çok büyük altyapı projelerinin hayat geçirildiği son 50 yıl, Katar tarihinin en çarpıcı ve dönüştürücü dönemi olmuştur. Aynı zamanda, yıllar içinde Katar’ın kültürel mirasının ve geleneklerinin korunmasını ihmal etmediği için Katar hükümetine ve vizyon sahibi liderlik anlayışına müteşekkiriz. Bu sayededir ki ziyaretçilere, UNESCO dünya mirası listesinde yer alan Al Zubrah, simgesel Katar Ulusal Müzesi ve daha birçokları gibi gerçek kültürel zenginlikleri sunabiliyoruz” dedi.

Modern Katar’ın sınırları içinde yer alan 11.700 kilometre karelik bir alan bin yılı aşkın bir tarihe sahip bir yerleşim yeri ve büyük imparatorlukların hüküm sürdüğü antik çağlar boyunca bir ticaret merkezi olmuştur ve bugün gelişen bir ülke olan bu yarımada devleti, uzun bir geçmişe dayanan mirasıyla gurur duymaktadır.

3 Eylül 1971’de, o sırada Veliaht ve Başbakan olan Ekselansları Şeyh Halife bin Al Thani’ nin ülke tarihinde yeni bir dönemin başladığını müjdelemesinden itibaren Katar, 1939’da bulunan petrol rezervlerini, çok büyük altyapı projelerinin hayata geçirilmesi için kullandı. Başkent Doha, Orta Doğu’nun kalbinde kozmopolit bir vaha şehre dönüştü.

Geçmiş ile günümüz arasındaki fark, Doha’nın Batı Körfez bölgesinde göze çarparken bir zamanlar sadece ülkedeki ilk büyük lüks resort olan Sheraton Grand otelinin bulunduğu Batı Körfezi, günümüzde ilginç ve benzersiz gökdelenlerle dolup taşıyor ve 70’ler ve 80’lerde yapılan kapsamlı dip tarama çalışmalarıyla şekillenen yedi kilometre uzunluğundaki Doha Kornişi adı verilen sahil şeridi ile vurgulanıyor.

Katar, bütün bunları gerçekleştirirken aynı zamanda geçmişe ait kültürel zenginliklerini korumayı ihmal etmiyor. UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan iyi korunmuş tipik bir Arap kalesi olan Al Zubarah; 2006 yılında yenilenen geleneksel vakıf çarşısı Souq Waqif ve Neolitik döneme ait olduğu düşünülen ve ‘Petroglif’ olarak bilinen 874 kaya resminden oluşan gizemli Al Jassasiya Kaya Resimleri gibi tarihi yerler, ziyaretçilerin keşiflerini bekliyor.
Katar’ın geniş kapsamlı tarihi, Şeyh’in ilk sarayını kuşatan simgesel bir yapının içinde yer alan ve çöl gülü olarak bilinen doğal kristal oluşumlarının canlandırıldığı Jean Nouvel tarafından tasarlanan binada konumlanan Katar Ulusal Müzesi’nde keşfedilebilir.

Katar, gelecek yıl FIFA Dünya Kupasına ev sahipliği yapan ilk Orta Doğu ülkesi olarak ülke tarihinde önemli bir kilometre taşına imza atacak. Stadyumlar arası en uzak mesafenin sadece 75 km olması sayesinde, futbolseverler bölgenin gizli hazinelerini keşfetmek, doyasıya güneşlenmek ve yerel kültürün güzelliklerinin doya doya keyfine varmak için bol bol zaman bulabilecekler.

Katar Turizm, Katar Müzeleri, Katar Ulusal Kütüphanesi, Katar Vakfı, Sheraton Grand Oteli ve Msheireb Gayri Menkullerinde görevli araştırmacılara, eski ve yeni fotoğrafların arşivlerden tedarik edilmesi sürecindeki nazik yardım ve desteklerinden dolayı, içtenlikle teşekkür eder.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
0Shares

bekir

1973 YILINDA KONYA/ HADİM / AŞAĞIEŞENLER KÖYÜNDE DOĞDU. İLKOKULU AŞAĞI EŞENLER KÖYÜ İLKOKULUNDA BİTİRDİKTEN SONRA KÖYDEN 11 YAŞINDA AYRILDI. ORTAOKULU TAŞKEN İMAM HATİP LİSESİNDE BURSLU, LİSEYİ YİNE TAŞKENT İMAM HATİP LİSESİNDE DEVLET PARASIZ YATILI OLARAK OKUDU. LİSEDEN SONRA ANADOLU ÜNİVERSİTESİNDE HALKLA İLİŞKİLER OKUDU. ARDINDAN 1 YIL ÖZEL BİR PAZARLAMA ŞİRKETİNDE BÖLGE SATIŞ MÜDÜRLÜĞÜ YAPTI. 1996 YILINDA EVLENDİ VE 1997-1999 YILLARI ARASINDA ASKERLİK GÖREVİNİ LÜLEBURGAZ’ DA YAPTIKTAN SONRA KAMER HOLDİNG E BAĞLI BEYDERE UN FABRİKASI KONYA ŞUBESİNDE FİNANS SORUMLUSU OLARAK 8 YIL GÖREV YAPTI. 2008-2011 YILLARI ARASINDA TURİZM ACANTALARINDA TUR OPERATÖRÜ OLARAK ÇALIŞIRKEN AYNI ZAMANDA BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ YAŞAMBOYU EĞİTİM MERKEZİNDEN ALDIĞI 1,5 YILLIK EĞİTİMDEN SONRA TURİZMCİ YETERLİLİK SERTİFİKASI ALDI. AŞAĞI EŞENLER KÖYÜ SOSYAL KÜLTÜR YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA DERNEĞİ, TAŞKENT İMAM HATİP LİSESİ MEZUNLARI VE MENSUPLARINA AİT GÖNÜL BAĞI DERNEĞİ VE KONYA TURİZM ELÇİLERİ DERNEKLERİ KURUCU YÖNETİMLERİNDE BULUNDU. MİLLİYETÇİ HAREKET PARTİSİ (MHP) KONYA / MERAM İLÇE YÖNETİMİNDE MEDYA DANIŞMANLIĞI YAPTI. MİLLİYETÇİ HAREKET PARTİSİ (MHP) KONYA İL YÖNETİMİNDE MEDYA DANIŞMANLIĞI YAPTI. SİYASET AKADEMİSİ DERNEĞİ GENEL MERKEZİ YÖNETİM KURULUNDA BASIN, İLETİŞİM VE PROTOKOLDEN SORUMLU KOMİTE BAŞKANLIĞI YAPTI. SELÇUKLU İPEKYOLU GAZETESİ SORUMLU YAZI İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ YAPTI. SELÇUKLU SANAYİCİ VE İŞ ADAMLARI DERNEĞİ (SELSİAD) DA MEDYA DANIŞMANI OLARAK GÖREV YAPTI. 2013-2018 YILLARI ARASINDA TÜRKİYE SEYAHAT ACENTALARI BİRLİĞİ (TÜRSAB) KONYA BYK DA MEDYA DANIŞMANI OLARAK GÖREV YAPTI. TBMM DE KONYA MİLLETVEKİLİ HASAN EKİCİ’NİN İLETİŞİM KOORDİNATÖRLÜĞÜNDE YAPYI TÜRKİYE TURİZM GAZETECİLERİ VE YAZARLARI DERNEĞİ (ATURJET) VE DÜNYA TURİZM GAZETECİLERİ VE YAZARLARI FEDERASYONU (FIJET) ÜYESİ HALEN, TURİZM VE İŞ DÜNYASINI GELİŞTİRME DERNEĞİ (TURİDER) MEDYA SORUMLULUĞU, İPEKYOLU MEDYA GENEL YAYIN YÖNETMENLİĞİ, İPEKYOLUHABER YAZI İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ, KONYA YENİGÜN GAZETESİNDE KÖŞE YAZARLIĞI, TÜRKİYE TURİZM GAZETECİLERİ VE YAZARLARI DERNEĞİ (ATURJET), DÜNYA TURİZM GAZETECİLERİ VE YAZARLARI FEDERASYONU (FIJET) KONYA TEMSİLCİLİĞİ, MAR-SAN SANAYİ SİTESİ İDARİ İŞLER MÜDÜRLÜĞÜ, GELECEK PARTİSİ KONYA İLETİŞİM BAŞKANLIĞI, GELECEK PARTİSİ BÖLGE İLETİŞİM KOORDİNATÖRLÜĞÜ VE KONYA İL BAŞKAN YARDIMCILIĞI GÖREVLERİNİ SÜRDÜRMEKTE. EVLİ VE 3 ÇOCUK BABASI.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

%d blogcu bunu beğendi: